Monday, June 30, 2008

Aversion 1

Jeg vil benytte denne mandag til at lufte en fotografisk aversion jeg har opbygget.
Det drejer sig om det allestedsnærværende HDRI fotografi (High dynamic range imaging)

Det er kort fortalt en teknik der går ud på, fotografisk, at gengive scener med meget større dynamisk omfang end det er muligt med det kameraudstyr der er til rådighed.
Man gør det rent praktisk ved at tage flere billeder af samme motiv, men med forskellig eksponering. F.eks. et billede hvor der er tegning i alle skygger, et hvor mellemtonerne er perfekte og et hvor der er tegning i højlysområderne uden udbrænding. Disse billeder lægger man så sammen i et fotobehandlingsprogram så det dynamiske omfang bliver større end det ville være muligt med blot en eksponering

Resultatet er som regel ganske rædselsfuldt og ser kunstigt og forlorent ud. Hvis man ydermere kombinere teknikken med delvist at trække farven ud af områder eller hele billedet, så kan man ikke gøre mere for at genere mit øje.

Jeg er godt klar over at de fleste fotografer og fotokiggere ikke deler min holdning. Det viser sig tydeligt hvis man surfer rundt på foto blogs hvor eksemplerne er mange og hvor kommentargiverne ofte giver udtryk for hvor fantastisk det hele ser ud.

I mine øjne svare det lidt til dengang diverse personager stod på Strøget og lavede disse jammerlige New Age spraymalerier.
Papplade på fliserne, spraydåser i forskellige farver, tallerkener, og papskiver og figurer i forskellige størrelser. Og så sprayede de sig ellers nok så behændigt frem til tænderskærende kitchede skilderier af planeter der stod op og gik ned over fiktive horisonter.
Og de var omgivet af en kødrand af benovede mennesker der synes det så helt fantastisk ud.

Sammenligningen er helt retfærdig, for som med disse planet-malere så er HDRI fotograferne også ude i en ren formmæssig mastrubation der er overordnet indholdet. Og folket sluger det råt.

Mens jeg er ved det så kan jeg heller ikke fordrage når man bruger kunstig textur i sine billeder. Mest af alt kan jeg ikke lide det når jeg selv gør det......ikke nogle af delene.

2 comments:

Andreas Bang Kirkegaard said...

Jeg kan kun give dig fuldstændig ret!! Og mange rigtig fede billeder. gode stemninger i!

Click said...

Takker for kommentaren Anders :)